NEWSLETTER

Jesteś dzinnikarzem? Wybierz firmy z których chcesz
dostawać informacje prasową wprost na własną
skrzynke e-mail.
ZAPISZ SIĘ

WYSZUKAJ

Jak przyrządzić perfekcyjnego steka według Lexusa?`

2016-10-05 11:08:51

„Steka, co najmniej 200 g, oprószyć solą i pieprzem, dodać ulubione zioła, zawinąć w folię i umieścić na komorze silnika Lexusa IS F CCS-R. Piec przez co najmniej trzy okrążenia toru wyścigowego Nürburgring”. Brzmi absurdalnie, ale tak oto Lexus, z wybitnym szefem kuchni na czele, przygotowuje steki. 

Efektywność w zużyciu energii i innowacja to jedne z podstawowych skojarzeń, jakie wywołuje marka Lexus. Oczywiście do tego dochodzi design, technologia, wydajne zakłady produkcyjne, współpraca z wybitnymi artystami. Tym razem jednak mowa o gastronomii. Jak połączyć sporty motorowe, a dokładniej wyścigi samochodowe, z wyśmienitą kuchnią? Nie, to nie kolacja serwowana przy białych obrusach na japońskiej porcelanie po wygranej w rajdzie, w ekskluzywnych wnętrzach drogiej restauracji. I tutaj, kreatorzy świata Lexusa, podeszli do sprawy bardzo twórczo, przekraczając kolejne granice.

Wyobraźmy sobie, że kuchnią jest hangar, tak samo jest i miejscem konsumpcji, grillem – piekarnikiem rozgrzany silnik samochodu, który pokonuje kolejne okrążenia na torze – tym razem Lexusa IS F CCS-R z 5-litrowym silnikiem V8.

Jakich składników potrzebujemy do przyrządzenia dania?

- Steki – antrykot bądź rostbef

- Szparagi (500 g)

- Musztarda

- Rozmaryn, tymianek, estragon

- Oliwa z oliwek

- Skórka z pomarańczy

- Masło

- Sól I pieprz

- Cukier

Sposób przygotowania: pokrój szparagi na około 5 cm kawałki, połącz z masłem i skórką z pomarańczy. Dopraw solą i pieprzem, odrobiną cukru. Górną część steka posmaruj musztardą, dopraw solą i pieprzem, ułóż na wierzch kilka gałązek ziół. Skrop oliwą z oliwek, zawiń szczelnie folią aluminiową i ułóż na komorze silnika Lexusa IS F CCS-R. 

Piec przez co najmniej trzy okrążenia toru wyścigowego. Następnie dołożyć do mięsa szparagi – również szczelnie owinięte w folię – i piec wszystko przez kolejne dwa okrążenia. Delikatnie zdejmij z gorącego silnika, umieść na talerzu i rozkoszuj się wyjątkowym daniem, w niezwykłych okolicznościach przyrody.

Stek został przyrządzony przez szefa Mario Kotaska, dla zespołu Baumann Raicing podczas 24-godzinnego wyścigu na torze w Nürburgring.

 

Źródło: http://blog.lexus.co.uk/

WSPÓŁPRACUJEMY z:

Zaufali nam: